Nehéz eldönteni, hogy a Vibe vagy a Wine volt a mámorítóbb A Budai Borszalon első estéjén
Legyen igazságos döntetlen: mindkettő pazar volt. És már nem is kell sokat aludni a következőig.
A tavalyi, Balatoni Borászok Budán címmel megrendezett négy alkalmas rendezvénysorozat sikere után 2024-ben már egy komplexebb boros rendezvénysorozattal várja vendégeit a Budavári Palotanegyed. A Vibe & Wine névre keresztelt borszalon valószínűleg nagy népszerűségnek örvendő kaput nyitott a vendégek előtt a Karakas pasa tornyában, hiszen kapásból teltházzal büszkélkedett az első esemény.
Az első, március 7-i borszalon alkalmával régi magyar szőlőfajták, és az azokból készített borok bemutatására került sor. Szentesi József, a Borászok Borásza, aki számos filoxéravész előtti régi fajtát megmentett és "feltámasztott", visszatérő vendége a szervezők bormustrás rendezvényeinek. És nem is ő képviselte egyedül a szőlőfürtök szakértőit: Losonci Bálint, Szentesi József "tanítványa" is emelte az est színvonalát. A fiatal borász klónokat vett át a mestertől, és olyan neves borokat készít belőlük, mint például a csókaszőlő, a tihanyi kék, a vörös dinka vagy a purcsin.
A rendezvény különlegességét mutatta, hogy az említett fajtákból nagyon kevés bor készül, itt azonban egy asztalnál meg lehetett kóstolni mindet.
Ráadásul Pasha Cafe hangulatvilágítása mellett az este során Onczay Zoltán csellóművész dallamai tették teljessé a “Vibe-ot”. Bor társaságában nem is lehet nem vidámnak lenni, de a pódiumbeszélgetés különösen jó hangulatúra sikeredett, amit a zenei háttér csak tovább fokozott. De győződjenek meg róla a saját szemükkel:
A Vibe and Wine - A Budai Borszalon következő eseménye 2024. március 21-én várja a vendégeket, ahol Szászi Endre és ifj. Szászi Endre lesznek a beszélgetés középpontjában. Ha valaki esetleg nem tudná: A Szászi Birtok az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka. 18 hektáron gazdálkodnak a Badacsonyi borvidéken. Területeik a Szent György-hegy déli lejtőin, Szigligeten, a Hajagoson és Lesencetomajon helyezkednek el. És erről nagyon sokat fognak mesélni boraik kóstoltatása mellett.
Ősszel is folytatódik a Budai Borszalon borkóstolós rendezvénysorozata. A Budavári Palotanegyed egyik leglüktetőbb, legkülönlegesebb vendéglátóhelye lett a tavalyi évben, az egykori budai méltóság, Karakas pasa tornyában megnyílt Pasha Café. A Csikós-udvaron elhelyezkedő tizenkét szögletű egykori ágyútoronyban megrendezett borkóstolók célja az is, hogy egy exkluzív budavári borklub jöjjön létre a kincset érő nedű kedvelőinek. A jövő hét csütörtökre meghirdetett rendezvényen a Tokaj Kikelet Pince háziasszonyának, Berecz Stéphanie borait ismerhetjük meg.
No, meg száj sem. Amikor ugyanis éppen nem marad tátva a panoráma láttán, akkor különlegesebbnél különlegesebb pezsgőkkel és borokkal lehet ingerelni benne az ízlelőbimbókat a Magyar Nemzeti Galéria első emeletén, aminek ez a pazar, városra néző helyisége a BudaBest terasz nevet kapta, és a hét elején fogadta az első vendégeit.
A Tokaji borvidék megkerülhetetlen alakja érkezik május 16-án este 7 órakor a Pasha Cafeba, az estet pedig Onczay Zoltán csellóművész kíséri majd. Ez azért izgalmas párosításnak ígérkezik.