Olyan terasz nyílt a Várban, hogy szem nem marad szárazon

Olyan terasz nyílt a Várban, hogy szem nem marad szárazon

No, meg száj sem. Amikor ugyanis éppen nem marad tátva a panoráma láttán, akkor különlegesebbnél különlegesebb pezsgőkkel és borokkal lehet ingerelni benne az ízlelőbimbókat a Magyar Nemzeti Galéria első emeletén, aminek ez a pazar, városra néző helyisége a BudaBest terasz nevet kapta, és a hét elején fogadta az első vendégeit.

E héttől a Magyar Nemzeti Galériába jegyet váltó látogatók már nem csak a földszinti Kortárs Kávézóban fogyaszthatnak, hanem az első emeleti panorámás erkélyen is, ahol a frissítő italok terén még különlegesebb a kínálat. A látványt pedig szavakkal nehéz is leírni, inkább mutatjuk:

És ez még csak a látvány, a kínálat sem marad le az érzékszerveket ingerlő versenyben.

A Fodor család ősi pincéje 1858-ban épült a Balaton északi partján, Aszófőn, a Vörösmáli dűlőben. Azóta a család sok generációja dolgozott a balaton-felvidéki területeken a kiváló magyar borokért. Melyek most felkerültek a BudaBest terasz asztalaira is.

A Babarczi Szőlőbirtok és Pince egy családi tulajdonban álló és jelenleg a család második generációja által vezetett szőlészet és borászat Magyarország egyik legkisebb, ám nagy múltú, a Győrhöz közeli Pannonhalmi borvidéken, mely a Kisalföld peremén, a Bakony utolsó nyúlványainak számító Sokoró dombság lankáin terül el.

Villa Gyetvai Borbirtokot Tihany, Aszófő, illetve Paloznak határában lévő szőlőkkel, valamint egy jól működő, modern borászattal egy balatonfüredi villa pincéjében szolgálja ki a borkedvelők igényeit.

A Gergely Borház szintén a magyar tenger közelében, Zánkától 7 km-re Szent Balázs-hegyen található a Nivegy-völgy szívében, Szentantalfa és Balatoncsicsó falvak határában. Borkultúrájuk fejlődése és egészségünk megóvása érdekében ajánlják boraikat mindazoknak, akiknek igényük van bioborra és szeretik a jó magyar bort.

A Jammertal Borbirtok 2021-ben elérte eredeti célkitűzését és megkérdőjelezhetetlenül a világ egyik legjobb borászatává vált. A 2021. évi Concours Mondial de Bruxelles nemzetközi borversenyen a Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015 tétele több körben végzett szigorú "vakkóstoló" során a világ összes jelentős borvidékéről benevezett vörösbor közül hivatalosan a legmagasabb pontszámot érte el. Ezzel az eredménnyel egyúttal a Villányi borvidéket is egyszer s mindenkorra felhelyeztük a világ elit kékszőlő termő terroirjainak térképére.

A Kreinbacher Birtok mára már 60 hektáron gazdálkodik organikusan és évente további 20-30 hektárról szüretelnek. Nagy gondot fordítanak az ültetvények állapotára, az ökológiai termesztésre és az újratelepítésekre. A fő somlói szőlőfajták mint a juhfark, a furmint, az olaszrizling és a hárslevelű mellett syrah és chardonnay telepítésére is sor került, melyek ugyancsak megtalálták ott az otthonukat.

Csak néhány érdekesség a BudaBest terasz erős kínálatából, amit több pezsgő alapú, különleges koktél is kiegészít, mint például a Sissy Spritz vagy a Blue Danube Spritz. Na, de nem lövünk le minden poént előre, el kell menni megnézni. De leginkább kóstolni.

Olyan terasz nyílt a Várban, hogy szem nem marad szárazon
Olyan terasz nyílt a Várban, hogy szem nem marad szárazon

No, meg száj sem. Amikor ugyanis éppen nem marad tátva a panoráma láttán, akkor különlegesebbnél különlegesebb pezsgőkkel és borokkal lehet ingerelni benne az ízlelőbimbókat a Magyar Nemzeti Galéria első emeletén, aminek ez a pazar, városra néző helyisége a BudaBest terasz nevet kapta, és a hét elején fogadta az első vendégeit.

Demeter Zoltán lesz A Budai Borszalon vendége
Demeter Zoltán lesz A Budai Borszalon vendége

A Tokaji borvidék megkerülhetetlen alakja érkezik május 16-án este 7 órakor a Pasha Cafeba, az estet pedig Onczay Zoltán csellóművész kíséri majd. Ez azért izgalmas párosításnak ígérkezik.

Négy bolond százat csinált - Budavár legújabb boros gasztro-kalandján jártunk!
Négy bolond százat csinált - Budavár legújabb boros gasztro-kalandján jártunk!

Folytatódott Buda legújabb boros gasztronómiai kalandja, ahol nem csak a különböző, korábban kipusztultnak tartott magyar borfajtákat, de a mögöttük álló történeteket is megismerhette a Budai Borszalon közönsége. Az biztos, hogy az egykori magyar fajtáknak újabb rajongói, „bolondjai” lettek. Ők már jól tudják, hogy mi az a Csóka, Szerémi zöld, Tihanyi és Tarcali kék, Laska és Sárfehér. Önök tudják vajon?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le a legjobb eseményekről és hírekről!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.