1867-ben ezen a napon jött létre az Osztrák–Magyar Monarchia

1867-ben ezen a napon jött létre az Osztrák–Magyar Monarchia

Igen, 1867-ben éppen ezen a napon, vagyis február 17-én kelt kinevezésében kérte fel magyar miniszterelnöknek I. Ferenc József osztrák császár gróf Andrássy Gyulát, a korábban halálra ítélt, így emigrációba kényszerült magyar politikust. Ezzel gyakorlatilag létrejött az Osztrák–Magyar Monarchia, mely korszakot - annak államszerkezetére utalva – ma is dualizmusnak nevezzük.

Kedves gróf Andrássy! Kinevezem Önt magyar minisztériumom elnökéül, s a többi miniszteri állomások betöltése iránti javaslatát haladéktalanul elvárom. Bécsben, 1867. évi febr. hó 17-én. Ferencz József, m. k.

- idézi az uralkodói kinevezést, mint „legfelsőbb kéziratot” az 1867. február 20-án, éppen az Andrássy-kormány megalakulásának napján megjelent számában a Pesti Napló.

A szabadságharcban tevékenyen résztvevő gróf Andrássy Gyula (1823-1890)kinevezése annak ellenére történt, hogy az osztrák hadbíróság távollétében halálra ítélte, s csak 1858-ban, az utolsó amnesztiahirdetés után tért haza nyugat-európai emigrációjából Párisban elvett feleségével, Kendeffy Katinka (1830-1896) grófnővel. Hazatérésük után főúri társaságokban sokan viccesen csak akasztott szépségnek vagy szép akasztottnak nevezték Andrássyt.

Noha a kiegyezést sokan ellenezték, sőt hazaárulásnak tartották, ma már nyilvánvaló, hogy a magyar politika szempontjából egy olyan jogi és közéleti aktusról volt szó, amely sikerrel rendezte az Osztrák Birodalom és a Magyar Királyság között 1848 óta fennálló politikai, jogi és gazdasági kapcsolatokat. A magyar közéletben elsősorban Deák Ferenc (1803-1876) által szorgalmazott, mindkét fél szempontjából lemondásokkal, ugyanakkor komoly nyereséggel járó politikai kompromisszum egyértelműen reálpolitikai, mérlegét tekintve pozitív történelmi lépés volt. Míg a szabadságharc leverése óta emigrációban élő Kossuth Lajos (1802-1894) a nemzethalál víziójával csak a május végén megjelent úgynevezett Cassandra-levélben támadta Deákot, azonban az újonnan alapított Negyvenkilencz című közéleti lap hasábjain már felsorakoztatta a kiegyezést ellenző, ókonzervatív politikai tábor narratíváját és érveit.

A jogvisszaszerzés álláspontjáról a jogfeladás sikamlós terére jutottál... (…) Nemzetnek lehet elnyomást tűrnie, de jogai valósításának reménye iránt semmi körülmények közt nem szabad kétségbeesnie, s azért, mert valamely jogát nyomban nem képes valósítani, nem szabad arról önként, örök időkre lemondani. (…) ... én e tényben a nemzet halálát látom; s mert ezt látom, kötelességemnek tartom megtörni hallgatásomat; nem avégett, hogy vitatkozzam, hanem hogy Isten, a Haza s az utókor nevében esdekelve felszólítsalak... Ne vidd azon pontra a nemzetet, melyről többé a jövőnek nem lehet mestere! (...) Ne vezesd hazánkat oly áldozatokra, melyek még a reménytől is megfosztanának! Tudom, hogy a Cassandrák szerepe hálátlan szerep. De Te fontold meg, hogy Cassandrának igaza volt!

- írta Deáknak címzett nyílt levelében Kossuth. Ma már tudjuk, hogy Kossuth tévedett, s noha a görög mitológia trójai hercegnőjének jóslata igaznak bizonyult, a haza atyja nem látta át a kiegyezés előremutató jelentőségét, amely kimozdította Magyarországot a szabadságharc utáni totális elszigeteltségéből.

Gróf Andrássy Gyula 1867. február 17-én, a haza bölcseként is emlegetett Deák Ferenc javaslatára és Erzsébet királyné közbenjárására miniszterelnökké történő kinevezése után de facto létrejött a Osztrák–Magyar Monarchia. Igaz, az Andrássy-kormány által előkészített, a Monarchiáról szóló legfontosabb törvényeket később, az 1867-es év során folyamatosan – márciusban, májusban és decemberben – fogadta el a magyar országgyűlés. Ezeket a jogszabályokat a Medárd-napján immáron a Szent Koronával is megkoronázott magyar király, I. Ferenc József (1830-1916) szentesített. Ferenc Józsefet és feleségét, Erzsébetet június 8-án – a magyar történelemben első alkalommal egyszerre - koronázták meg Liszt Ferenc (1811-1886) Koronázási miséjének kíséretében a Budavári Nagyboldogasszony-templomban, a Koronázó Főtemplomban. Arról már többször írtunk, hogy Erzsébet királyné a kiegyezés létrejöttét követően meglehetősen sok időt töltött a Budavári Palotában, életében összesen hét évet. Az Andrássy-család pedig 1867 tavaszán költözött át a miniszterelnöki rezidenciába, a Sándor-palotába, ahonnan a gróf ország ügyeit irányította.

A koronázási szertartás a Mátyás-templomban Székely Bertalan falfestményén a kecskeméti Cifrapalota dísztermében

Visszatérve a kiegyezés értékeléséhez; noha Kossuth vádjai hangzatosak voltak, azonban a kiegyezést – két viszontagságos évtized után – valójában két egyenrangú fél szerződésének tekinthetjük. A két fél országgyűlése (melyet az osztrákok esetében birodalmi gyűlésnek nevezünk), kormánya, igazságszolgáltatása és közigazgatása egymástól függetlenné vált. A két országot egyedül az uralkodó személye és az úgynevezett közös ügyek - a külügy, a hadügy és a pénzügy - kötötték össze.

Ma már történészi körökben is vitán felül áll, hogy a kiegyezés reális történelmi kompromisszum volt, mely hozzájárult az ekkor még mindig feudális viszonyokat idéző ország polgári átalakulásához és általános fejlődéséhez. A kiegyezés által fémjelzett korszak, melyet dualizmusnak hívunk az ország fejlődése szempontjából hazánk történelmének egyik legdinamikusabb, sokak szerint legprosperálóbb időszaka volt.

180 éve született a kiváló magyar építész, Kallina Mór
180 éve született a kiváló magyar építész, Kallina Mór

Ő tervezte többek között a Corvin téren álló Budai Vigadó, a Bécsi kapu téren álló Budavári evangélikus templom, illetve a Budavári Palotanegyedben található Honvéd Főparancsnokság, valamint a Honvédelmi Minisztérium épületét is. A cseh származású neves építész 1844. szeptember 20-án született Morvaországban, a választott hazája azonban Magyarország volt.

Árvizek a budai Várhegy körül
Árvizek a budai Várhegy körül

A most megáradt Duna látványa arra készteti a krónikást, hogy legalább röviden összegezze: az elmúlt évszázadok során mikor és hol kellett felmenőinknek szembenéznie a víz hatalmával. A Budai Vár esetében nyilván képtelenség lenne bármilyen árvízről is beszélni, azonban a Várhegy körüli területek számos alkalommal kerültek víz alá; a teljesség igénye és bármiféle tudományos igényesség nélkül ezekről az özönvizekről szól alábbi cikkünk.

A krisztinavárosi festőművész, akit Picasso barbár zseninek nevezett
A krisztinavárosi festőművész, akit Picasso barbár zseninek nevezett

Ide a Déli pályaudvar melletti krisztinavárosi Pálya utcai házba született Novák Vilmos néven 1894-ben, éppen 130 évvel ezelőtt. A család később átköltözött a közeli Pauler utcába, majd az ifjú festő itt a Várdombon található Budai Főreálban, a későbbi Toldy Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1912 tavaszán. 1913-ban a lapok már Aba-Novák Vilmos néven említik, mint a Képzőművészeti Főiskola tehetséges növendékét egy kiállítás kapcsán.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le a legjobb eseményekről és hírekről!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.