Egy pékség, ahol a kenyérnek is lelke van
Az Attila úti kézműves látványpékségben, minőségi és adalékanyag-mentes alapanyagokból készülnek a vadkovászos kenyerek és az egészséges pékáruk. És bár tudjuk, hogy a 16 órán át készülő kenyér nem annyiba kerül, mint a tömegben gyártott „társai”, de nem is olyan az íze. Nagyon nem!
Egyre több magyar ember számára fontos, hogy az asztalra kerülő ételek ne csak finomak legyenek, de visszatükrözzék az vásárlói tudatosságot is. A tudatos vásárlók abban különböznek az átlagos fogyasztóktól, hogy nem csupán ár alapján választanak a boltok polcairól, hanem más szempontok is közrejátszanak a vásárlásban. Ilyen lehet a környezettudatosságot tükröző ökológiai szemlélet, vagy az alapanyagok adalékanyagmentessége, a minél környezetkímélőbb gyártás, illetve csomagolás, de ilyen többek között a társadalmi felelősségvállalás területe is. Az Attila út 99- szám alatt található pékségben - a másik két Bake My Day pékséghez hasonlóan – ezeket a vásárlói szempontokat mind figyelembe veszik, olyannyira, hogy a dolgozók egy része megváltozott munkaképességű.
A helyszín is megér néhány szót, hiszen kevesen tudják, de a Krisztinavárost a Tabánnal összekötő Attila út eredetileg egy Attila nevű vendéglőről kapta a nevét 1854-ben. Budát - amely elsősorban a fallal körülvett Várat jelentette - a középkorban apró falvak vették körül. Az egyik ilyen, a Vár alatt található falu volt Logod is, amelynek Szent Lázár lovagrend XIV. századi, a török hódoltság idején semmisült gótikus templomának maradványai a második világháború elején, éppen itt a pékség melletti Bugát lépcsőnél kerültek felszínre. Ebben a történelmi környezetben épült fel 1937-ben a Székesfővárosi Elektromos Művek számára Györgyi Dénes által tervezett ikonikus koramodern trafóháza, amely lakóház és irodaház is volt egyben.
A pékség megnyitása, vagyis 2021 ősze óta folyamatosan bővül a kínálat és lehetőség nyílik helyben elfogyasztani az itt vásárolt kávét, illetve finomságokat a környéken lakók nagy örömére. A gyerekek kedvence feltehetően a mi gyermekkorunkat is megidéző pacsni, a felnőtteké pedig a felülmúlhatatlan ízű kenyér lehet. De az összes péksütemény frenetikus, egy egészen más dimenzió a tömegtermékekhez képest.
Ez a pékség - a nyitása óta – elég jelentős mértékben meghatározza a mindennapjainkat, röviden csak ennyi: Bake My Day. Egyszer mindenkinek érdemes kipróbálnia!
Ősszel is folytatódik a Budai Borszalon borkóstolós rendezvénysorozata. A Budavári Palotanegyed egyik leglüktetőbb, legkülönlegesebb vendéglátóhelye lett a tavalyi évben, az egykori budai méltóság, Karakas pasa tornyában megnyílt Pasha Café. A Csikós-udvaron elhelyezkedő tizenkét szögletű egykori ágyútoronyban megrendezett borkóstolók célja az is, hogy egy exkluzív budavári borklub jöjjön létre a kincset érő nedű kedvelőinek. A jövő hét csütörtökre meghirdetett rendezvényen a Tokaj Kikelet Pince háziasszonyának, Berecz Stéphanie borait ismerhetjük meg.
No, meg száj sem. Amikor ugyanis éppen nem marad tátva a panoráma láttán, akkor különlegesebbnél különlegesebb pezsgőkkel és borokkal lehet ingerelni benne az ízlelőbimbókat a Magyar Nemzeti Galéria első emeletén, aminek ez a pazar, városra néző helyisége a BudaBest terasz nevet kapta, és a hét elején fogadta az első vendégeit.
A Tokaji borvidék megkerülhetetlen alakja érkezik május 16-án este 7 órakor a Pasha Cafeba, az estet pedig Onczay Zoltán csellóművész kíséri majd. Ez azért izgalmas párosításnak ígérkezik.