Balaton, Bordeaux és a Budai Vár
A Savoyai Terasz Facebook-oldalán találtunk rá az eseményre, amely a Balatoni Borászok Budán című ingyenes rendezvénysorozatot népszerűsítette. A program izgalmasnak ígérkezett, hiszen a Balatonfüred–Csopaki Történelmi Borvidék borászatai közül a nemzetközi díjaival valóban kiemelkedik Söptei Zsolt, a csopaki Söptei Pincészet vezetője. Elmentünk és nem csalódtunk.
Eleve milyen szuper ötlet, hogy ilyenkor nyáron nem csak mi megyünk Budáról a Balatonra, hanem egy picit a Balaton is eljön hozzánk a Budára, ha máshogyan nem is, de legalább néhány neves balatoni borász által. Néhány percet késtünk a rendezvényről az Attila út felújítási munkálatai miatt, érkezésünkkor a borásszal már Kassai Endre, neves borszakíró beszélgetett.
A meglehetősen jó hangulatú és érdekfeszítő beszélgetésbe a borvidék sajátosságai mellett, a bortrendekben a rendszerváltás óta bekövetkezett változások is szóba kerültek, de hallhattunk sok érdekes történetet a borkészítésről, a különböző technológiákról, sőt még a pezsgőkészítésről is kaptunk némi ízelítőt.
A Lendület, a Hangulat és a Varászlat fantázianevekre keresztelt borokat is megkóstoltuk. És igazolást nyertek a Savoyai Terasz beharangozójában olvasott sorok, miszerint:
Söptei Zsolt Pincészete évről évre olyan kivételes tételeket tölt palackokba, mint a világ legrangosabb és legnagyobb múltú borminősítő eseményén, a Bordeaux-i Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen 2021-ben aranyérmes „Hangulat” névre keresztelt száraz sárgamuskotály, vagy a 2020-ban ugyancsak aranyérmes ’18-as „Varázslat” olaszrizling.
Kimagasló franciaországi eredményeik krónikája immár több, mint egy évtizedre nyúlik vissza, amikor 2010-ben első Bordeaux-i elismerésüket vehették át.
Mi pedig a tegnapi szuper program után nagyon várjuk a Balatoni Borászok Budán című ingyenes rendezvénysorozat újabb eseményét.
Ősszel is folytatódik a Budai Borszalon borkóstolós rendezvénysorozata. A Budavári Palotanegyed egyik leglüktetőbb, legkülönlegesebb vendéglátóhelye lett a tavalyi évben, az egykori budai méltóság, Karakas pasa tornyában megnyílt Pasha Café. A Csikós-udvaron elhelyezkedő tizenkét szögletű egykori ágyútoronyban megrendezett borkóstolók célja az is, hogy egy exkluzív budavári borklub jöjjön létre a kincset érő nedű kedvelőinek. A jövő hét csütörtökre meghirdetett rendezvényen a Tokaj Kikelet Pince háziasszonyának, Berecz Stéphanie borait ismerhetjük meg.
No, meg száj sem. Amikor ugyanis éppen nem marad tátva a panoráma láttán, akkor különlegesebbnél különlegesebb pezsgőkkel és borokkal lehet ingerelni benne az ízlelőbimbókat a Magyar Nemzeti Galéria első emeletén, aminek ez a pazar, városra néző helyisége a BudaBest terasz nevet kapta, és a hét elején fogadta az első vendégeit.
A Tokaji borvidék megkerülhetetlen alakja érkezik május 16-án este 7 órakor a Pasha Cafeba, az estet pedig Onczay Zoltán csellóművész kíséri majd. Ez azért izgalmas párosításnak ígérkezik.