4minutes cafe: parányi kávézó a Várban, ahová érdemes betérni
Az ember elsősorban nem azért ül be egy kávézóba, hogy koffeint vegyen magához, hanem azért, hogy a kávézóban ülve vegye magához a koffeint. No meg persze minden mást, süteményt, szendvicset, ami a kávézás élményét még teljesebbé teszi. Ezt kaptuk meg a Budai Várban, a parányi 4minutes kávézóban is.
A kávézóban kávézás a társalgás, a társaság polgári apropója, egy illatokkal és ízekkel megerősített nyugodt öböl. Ezt az élményt hozza a maga kedvesen apró, de rendkívül praktikusan kialakított terében az Országház utca 15. szám alatt található 4minutes café.
Még mielőtt a dániai La Cabra pörkölőjéből érkező specalty kávéból készült batch brewt és cortadót kikértük volna, már a helyiségbe való betoppanásunkkor ez a négy szó fogalmazódott meg bennem: jó lesz itt nekünk. És így is történt: jó volt ott nekünk.
Mivel ilyen szinten nem értek hozzá, eljátszani pedig végképp nem akarom, megkímélem az olvasót attól, hogy a fogadatlan kávészakértő szerepébe helyezzem magam, ezért a magas minőségű – vegán alapanyagokból készült – termékek elemezgetése helyett inkább azt mondom el (ez esetben írom le) jó szívvel, hogy miért volt itt jó.
Már önmagában a Vár, azon belül is Országház utca műemlék védett épületei által sugárzott miliő is megadja a hangulatot, amit tovább fokoz a belső tér praktikus és letisztult elrendezése. A zsúfoltságérzetnek veszi elejét az a világos, kis táblácskákon is jelzett kérés is, hogy a vendégek ne használjanak laptopot.
Persze, értem én, hogy sok embernek sok a dolga, és a munkahely nem feltétlenül egy konkrét hely, ahova be kell menni, így lehet dolgozni laptopról bárhonnan, de én azért nem bánom, ha az nem egy kicsi kávézó.
A 4minutes cafe nemcsak az asztalon kér a vendégektől (no laptops please), hanem a kávézó előtt elhelyezett padon is kérés olvasható, ami ráadásul nemcsak a vendégeknek szól, hanem mindenkinek, aki használja.
Jó kávé, minden részletében magas minőség (ennek megfelelő árakkal) kedves kiszolgálás, tényleg érdemes ide betérni.
No, meg száj sem. Amikor ugyanis éppen nem marad tátva a panoráma láttán, akkor különlegesebbnél különlegesebb pezsgőkkel és borokkal lehet ingerelni benne az ízlelőbimbókat a Magyar Nemzeti Galéria első emeletén, aminek ez a pazar, városra néző helyisége a BudaBest terasz nevet kapta, és a hét elején fogadta az első vendégeit.
A Tokaji borvidék megkerülhetetlen alakja érkezik május 16-án este 7 órakor a Pasha Cafeba, az estet pedig Onczay Zoltán csellóművész kíséri majd. Ez azért izgalmas párosításnak ígérkezik.
Folytatódott Buda legújabb boros gasztronómiai kalandja, ahol nem csak a különböző, korábban kipusztultnak tartott magyar borfajtákat, de a mögöttük álló történeteket is megismerhette a Budai Borszalon közönsége. Az biztos, hogy az egykori magyar fajtáknak újabb rajongói, „bolondjai” lettek. Ők már jól tudják, hogy mi az a Csóka, Szerémi zöld, Tihanyi és Tarcali kék, Laska és Sárfehér. Önök tudják vajon?